Dieta dla pacjenta onkologicznego to niezwykle ważny element terapii. Dobry plan żywieniowy pomoże osobie chorej wrócić do zdrowia znacznie szybciej.

Aby zachęcić chorego na nowotwór do regularnego jedzenia trzeba się bardzo postarać.  Szczególne trudności z żywieniem mogą mieć chorzy poddani chemio – lub radioterapii, którym terapie mogą uniemożliwiać normalne przyjmowanie posiłków.

Gdy pacjentowi onkologicznemu w trakcie chemio – lub radioterapii towarzyszą:

  • nudności, wymioty

należy serwować choremu dużo mniejsze porcje. Podawane częściej, ale dzięki mniejszym porcjom znacznie można zminimalizować uczucie przepełnienia, które prowokuje wymioty.

Lepiej unikać potraw o mdłym lub ostrym smaku, a w przypadku pojawienia się czasowej nietolerancji na mleko (zdarza się w trakcie chemio – lub radioterapii), należy wykluczyć lub mocno ograniczyć produkty mleczne, soki owocowe, słodkie ciasta i desery.

  • biegunki

należy obserwować jaki produkt jedzony przez chorego powoduje u niego biegunkę. Należy go czasowo wyeliminować. Jeśli  biegunka nadal nie ustępuje, wtedy najlepiej zastosować dietę bezmleczną, bezglutenową i o obniżonej zawartości błonnika.

  • zaparcia

wskazane jest podawanie dużej ilości płynów, pomocne będą suszone owoce np. śliwki, morele czy rodzynki

  • problemy z przełykaniem

należy stosować dietę papkowatą, zapobiegnie ona częstym zachłyśnięciom.

  • brak apetytu

najważniejsze w trakcie leczenia jak zachęcanie chorego do jedzenia.

Należy pamiętać o temperaturze posiłku – nie może być on zbyt gorący, ani zbyt zimny.

Nie wskazane są duże porcje i popijanie między kęsami (wtedy chory zje mniej).

Atmosfera przy jedzeniu powinna być przyjazna i spokojna, nie wolno zmuszać.

Posiłek powinien być podany w atrakcyjnej formie. Warto także rozważyć podawanie nutridrinków, które w małej objętości płynu dostarczają sporo energii.

  • osłabienie

dla wzmocnienia warto podawać choremu dania z burakami,  sok lub koncentrat z buraków, czy kwas buraczany, które wzmagają wytwarzanie krwinek czerwonych.  Odporność organizmu wzmocnią arginina, glutamina oraz kwasy tłuszczowe z rodziny n-3.

Pacjentowi nie należy podawać tłustych, smażonych dań, wywarów mięsnych, ostrych przypraw i używek. Bezpośrednio przed chemio – lub radioterapią nie należy podawać żadnych posiłków.

Na każdym etapie leczenia choroby nowotworowej należy pamiętać, aby posiłki były bogate w białko. Jest ono niezbędne do regeneracji uszkodzonych komórek, lepszego gojenia się ran pooperacyjnych, a także właściwego funkcjonowania układu odpornościowego.

Źródła białka:

chude białe mięso,

mięso ryb,

jajka,

sery i przetwory mleczne,

warzywa strączkowe,

nasiona, orzechy

tofu.

 

Bezpieczeństwo

W trakcie leczenia ciało ma trudności z zwalczaniem infekcji. Ważniejsze niż kiedykolwiek jest upewnienie się, że żywność jest bezpieczna.

Poniżej znajdują się 4 proste kroki dla bezpieczeństwa żywności.

Często myj ręce i powierzchnie

Utrzymuj czystą powierzchnię w kuchni, zarówno tą służąca przygotowywaniu jedzenia jak i miejsce posiłków.

Do czyszczenia powierzchni kuchennych najlepiej używać papierowych ręczników lub czystych ściereczek zamiast gąbek.

Do mycia powierzchni warto używać antybakteryjnego sprayu do czyszczenia.

Przed i po przygotowaniu jedzenia należy dobrze myć ręce mydłem i ciepłą wodą przez 15 do 20 sekund.

Należy dbać o czystość narzędzi kuchennych: deski do krojenia, naczynia i przybory należy myć gorącą wodą z detergentem przed przygotowaniem każdego produktu spożywczego i przed przygotowywaniem każdego następnego produktu spożywczego.

Przed jedzeniem należy dokładnie myć wszystkie owoce i warzywa, nawet jeśli je się je bez skórki.

Oddzielaj produkty

Należy przechowywać surowe produkty spożywcze (takie jak surowe mięso, drób i ryby) od innych produktów spożywczych w koszyku spożywczym, torebkach spożywczych i lodówce.

Należy używać innej deski do krojenia świeżych produktów i oddzielnej dla surowego mięsa, drobiu i ryb.

Potrawy muszą być gotowane do odpowiedniej temperatury. Nie należy spożywać pokarmów, które mają surowe lub niedogotowane jaja, mięso, drób lub ryby.

Warto korzystać z termometru do pomiaru temperatury wewnętrznej gotowanych potraw. Mierzy się temperaturę w środku najgrubszej części potrawy. Więcej informacji